BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kaj storiti, ko so dlesni vnete?

Gingivitis, znan tudi kot vnetje dlesni, je ena najpogostejših bolezni ustne votline. To je vnetni proces, ki prizadene mehka tkiva, ki obkrožajo zob. Nekateri simptomi gingivitisa vključujejo krvavenje dlesni pri ščetkanju ali nitkanju, rdečico, oteklino, bolečino, občutljivost na toplo in hladno, slab zadah, umik dlesni in spremembe v položaju zob ter majanje. Ko so dlesni vnete, je lahko neprijetno in celo boleče. Vendar ne skrbite, obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da olajšate nelagodje in pospešite celjenje.

AVTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

Gingivitis, znan tudi kot vnetje dlesni, je ena najpogostejših bolezni ustne votline. To je vnetni proces, ki prizadene mehka tkiva, ki obkrožajo zob. Gingivitis običajno nastane zaradi slabe ustne higiene, kar vodi do nabiranja zobnih oblog na zobeh in dlesnih. K nastanku te bolezni pa lahko pripomorejo tudi nekateri drugi dejavniki, kot so stres, slaba prehrana in kajenje.

Nekateri simptomi gingivitisa vključujejo krvavenje dlesni pri ščetkanju ali nitkanju, rdečico, oteklino, bolečino, občutljivost na toplo in hladno, slab zadah, umik dlesni in spremembe v položaju zob ter majanje.

Ko so dlesni vnete, je lahko neprijetno in celo boleče. Vendar ne skrbite, obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da olajšate nelagodje in pospešite celjenje.

V tem blogu vam bomo razkrili nekaj korakov, s katerimi lahko zdravite boleče dlesni in preprečite njihovo poslabšanje.

Blog header (2)

Zdravljenje gingivitisa

Redno ščetkajte in nitkajte zobe

Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite za preprečevanje gingivitisa, je vzdrževanje dobre ustne higiene. Prvi korak pri preprečevanju in zdravljenju vnetja dlesni je redno umivanje zob. Priporočljivo je, da si zobe umivate vsaj dvakrat na dan z uporabo zobne paste s fluoridom in mehke zobne ščetke. Prav tako je pomembna uporaba zobne nitke in medzobnih ščetk za odstranjevanje oblog med zobmi. Zobe si umivajte dvakrat na dan in vsaj enkrat na dan uporabite zobno nitko, da odstranite zobne obloge in ostanke hrane z zob in dlesni.

Blog header (4)

Izpirajte usta s kakovostno ustno vodico

Ustna vodica lahko pomaga zmanjšati vnetje in odpraviti bakterije v ustih. Poiščite ustno vodo, ki vsebuje sestavine, kot sta klorheksidin ali vodikov peroksid. Upoštevajte navodila na etiketi in ustne vodice ne uporabljajte pogosteje, kot je priporočljivo.

Sledite zdravi prehrani in zmanjšajte konzumacijo cigaret

Zdrava prehrana igra pomembno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju vnetja dlesni. Živila, bogata z vitamini in minerali, kot so sadje, zelenjava in oreščki, lahko pomagajo okrepiti imunski sistem in se boriti proti vnetjem. Prav tako se morate izogibati živilom, ki so bogata s sladkorjem in ogljikovimi hidrati, saj lahko spodbujajo rast bakterij v ustih.

Kajenje cigaret lahko tudi poslabša gingivitis in oteži zdravljenje. Nikotin zoži krvne žile in zmanjša prekrvavitev dlesni, kar oteži proces celjenja.

Obiščite zobozdravnika

Včasih so lahko vnete dlesni znak resnejše bolezni, kot je parodontoza, zato je pomembno, da poiščete strokovno pomoč, če simptomi ne izginejo.

V kolikor opazite, da so vaše dlesni vnete, je pomembno, da obiščete zobozdravnika. Poiskali vam bomo prvi prosti termin, ki vam najbolj ustreza, in podrobno analizirali stanje zob. Naši zdravniki bodo na podlagi pregleda sestavili individualni načrt terapije, ki lahko vključuje globinsko čiščenje, antibiotike ali druge rešitve.

Blog header (3)

Kaj pa, če se vname dlesen pod zobno krono ali zobnim mostičkom?

Ko se dlesen vname pod zobno krono ali mostičkom, je to lahko znak okužbe ali gingivitisa. To se lahko zgodi zaradi nabiranja zobnih oblog in zobnega kamna pod krono ali mostičkom, kar povzroča draženje dlesni. Pomembno je, da se čim prej oglasite pri zobozdravniku in pridete na zobozdravstveni pregled. V kolikor je prišlo do vnetja ali celo poškodbe zoba, bodo naši zobozdravniki storili vse, da omilijo vnetje in pozdravijo zob brez odstranitve krone ali mostička.

Za zaključek, če so vaše dlesni vnete, ukrepajte, da pospešite celjenje in preprečite poslabšanje stanja. Redno ščetkajte in nitkajte, uporabljajte ustno vodico, pazite na vnos mineralov in vitaminov ter se izogibajte tobaku, po potrebi obiščite zobozdravnika za strokovno pomoč. S temi koraki lahko ohranite zdrave dlesni in preprečite nadaljnje zaplete.

Naročite se na brezplačen specialistični pregled

Rezervirajte termin, ki vključuje brezplačen specialistični pregled ustne votline, posvet z zobozdravnikom, izdelavo načrta zdravljenja in cenovno ponudbo potrebnih tretmajev v skladu z vašimi željami in zmožnostmi.

Pred posredovanjem osebnih podatkov Vas prosimo, da si preberete našo Politiko zasebnosti in se seznanite na katere načine skrbimo za Vaše osebne podatke in kakšne pravice vam zagotavljamo.

Zadnje objave

Krvavenje dlesni - naključje ali razlog za skrb?

Preberi več
Preberi več

Krone ali luske: razlike in prednosti

Preberi več
Preberi več